lauha2Aleksi_hoitokuva

Kun kroppaa kolottaa, on hyvä miettiä, mikä hoitomuoto auttaisi kyseiseen vaivaan parhaiten. Osteopatia on kehon nivelten ja pehmytkudosten (ts. lihas- ja tukikudosten) toiminnallisten häiriö- ja kiputilojen tutkimista ja hoitoa, ja osteopaatit ovat manipulatiivisen eli käsin suoritettavan hoidon erityisosaajia. Osteopatia ei ole ns. vaihtoehtoinen hoitomuoto, vaan osteopaatti on Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran rekisteröimä nimikesuojattu terveydenhuollon ammattihenkilö kuten fysioterapeutit ja koulutetut hierojatkin.

Olin kokeillut osteopatiaa muutamia kertoja aiemmin, ja se on hoitomuotona kiehtonut minua jo pidempään. Osteopaatin osaavat kädet tunnistavat kehon kireydet ja vinoumat tasoilla, joita on itse vaikea ymmärtää tai edes tunnistaa. Sama pätee toki muihinkin kehoa hoitaviin ammattilaisiin! Esimerkiksi ihan ensimmäisessä saamassani osteopaattisessa hoidossa paljastui, että selkäydinkalvoni, duura, oli voimakkaassa kierrossa ja sen vuoksi tiukasti puristuksessa. Olen kokeillut elämäni aikana useita kymmeniä hoitoja, mutta niin luihin ja ytimiin ei kukaan ollut aiemmin mennyt.

Kiinnostavaksi osteopatian tekee se, että hoito ulottuu iholta (suurin tuntoelimemme) sidekudoskalvojen, lihasten kautta luiden tasolle hoitajan otteiden ja tekniikoiden mukaan. Osteopaatti voi mobilisoida ja manipuloida niveliä, sekä käsitellä lihaksia, lihaskalvoja, sisäelimiä ja pään aluetta. Koska koko keho on yhteydessä eri osiinsa lukuisten sidekudoskalvojen – tai muodikkaammin ns. faskioiden – muodostaman verkoston kautta, hoito on hyvin kokonaisvaltainen, kaikkia kehon systeemejä tasapainottava hoito.

Samoin huono ryhti, vammat, toiminnalliset häiriöt ja onnettomuudet eli traumat, lapsilla myös vaikea synnytys, vaikuttavat ketjureaktiona kaikkialle kehoon. Esimerkiksi kireä sidekudoskalvo saattaa painaa hermostoa ja verisuonia, eikä lihaskaan pääse kunnolla käyttämään koko voimaansa tai rentoutumaan puristuksessa. Kiputuntemus puolestaan saattaa heijastua aivan eri puolelle kehoa kuin missä todellinen ongelma on. On esimerkiksi yleistä, että pallean kireys heijastuu olkapäähän kivun tunteena. Siksi onkin hyvä mennä ammattilaisen käsittelyyn eri vaivojen ilmaantuessa!

Osteopatia on kuitenkin lempeä hoitomuoto, joka vahvistaa ja ohjaa toiminnallisesti häiriötilassa olevaa keho toimimaan oikeaan suuntaan. Osteopatialla ei ole myöskään tarkoitus ylihoitaa, vaan hoito tasapainottaa kehoa ja vahvistaa kehon omia parannusmekanismeja.

Apua kipeälle lonkalle

Kävin kolme kertaa Aleksi Seppäsen osteopaattisessa hoidossa, koska ahdas lonkka oireili tulehduksenomaisena polttavana kipuna ja heijastui takareittä pitkin polven takaosaan asti päivin öin. Ahdas lonkka ei pidä syvästä koukistamisesta, ja minulla ärtyy mm. pitkään istumisesta. Töiden takia joudun tekemään paljon kumpaakin, enkä särkylääkeherkkyyden takia voi syödä kipuun lääkkeitä. Ammatinharjoittajan arkeni on muutenkin hektistä ja syksyllä kävin ylikierroksilla mm. muuton takia, kun tehtävää oli vain liikaa. Tiesin, että osteopatia voi rauhoittaa hermostoa ja se vaikutti myös hoidon valintaan. Kuinka nappiin valinta osuikaan!

Hoitojen jälkeen lonkka ei ole kipeytynyt samalla tavalla enää kertaakaan. Osittain ehkä ennen kaikkea siksi, että olen lopettanut sellaisen tekemisen, jonka olen huomannut ärsyttävän sitä. Muutenkin olen keskittynyt ihan eri tavalla omien tarpeitteni kuunteluun. Toisen pakollisen muuton jälkeen olenkin antanut itselleni luvan levätä enemmän ja muutenkin tehnyt hyviä päätöksiä kuten juonut vähemmän kahvia. Enkä kiusaa lonkkaa istumalla tuntikausia. Uusi, tosin vielä korkkaamaton, kotitoimiston työpiste onkin puoliseisova.

Kehohan on siitä hauska otus, että se kertoo kyllä voiko se hyvin vai huonosti – eri asia sitten on, olemmeko kuulolla ja teemmekö tarpeelliset muutokset elämässämme. Tällä kertaa osteopatia auttoi minut pysähtymään kehoni totuuden äärelle. Taisi olla myös itse osteopaatin ajatuksilla osuutta asiaan tietyn oman ajatusprosessin käynnistymiselle.

[sg_popup id=”2″]treenaa3kertaaveloituksetta[/sg_popup]