”Me teimme sen” tokaisi kunnioittamani hammaslääkärini, kun oli nypännyt suustani viisauden hampaan. Roolini tuolloin oli olla passiivinen potilas jäljelle jääneiden hampaiden kanssa.
Raihnaisuudessani hakeuduin muutama vuosi sitten IDEALFIT kuntoutusasemalle. Tavoitteeni oli ja on säilyttää tietty toimintakykyisyys, vaikka kuluvana vuonna täytän 87 vuotta. Niin HUS:n ja Diacorinkin lääkärijohtoiset työryhmät suosittelivat yleensä kuntouttamista hienojen tutkimustensa jälkeen. Kaupungin terveysasemalla ei myöskään ollut tarjota minulle soveltuvaa kuntoutusta. Olenko kenties vielä vähemmän raihnainen, kun sokerit eivät olleet koholla eikä sydistä oltu todettu? Vuotuinen influenssarokotus on annettu. Retkeilyseuramme aktiivit kehottivat haketumaan Hakaniementorin liikuntakeitaaseen.
Kuntoutuskeskus IDEALFIT otti minut kivasti vastaan noin kolme vuotta sitten. Lähtötilanne kartoitettiin ja sen perusteella suositeltiin saliharjoitteluohjelmaa, josta seurasi toinen ja kolmas ohjelma, joihin harkintani mukaan lisäsin salin vapaasti käytettävissä olevia laitteiden antia. Salin henkilökunta, lähinnä Anne kannusti oma-aloitteisuuteen. Niinpä tänä päivänä käytän hyväkseni myös Jaanan akupunktiohoitoa ja hierontaa. Ilmeisesti peruskuntoni säilyttäminen edellyttää moninaista hoidon ja liikunnan rinnakkaista hyödyntämistä. Käsitykseni olotilastani ”hidas mutta jäykkä” vaanii ruokapöydän ja sohvan tuntumassa. Punttisaliliikunta takaa voimia pihatöihin. Lumet ja puiden lehdet pakottavat terveelliseen liikuntaan. Iästä ja perinnöllisyydestä johtuvien telakkapäivien luku on jäänyt vähäiseksi. Koululääketieteen apu on toki aika ajoin paikallaan.
Itsensä hoitaminen on itsekästä työskentelyä. Jotta salin käyttäjä voisi olla pitkäjännitteinen, tulisi hänen olla suhteellisen rehellinen itselleen. Vain pelkkien suoritteiden laskenta tuskin riittää hyvän mielen säilyttämiseen. Tapaamani salin käyttäjät ovat vakavissaan raudan kimpussa mutta huumorintajuisia. On oltava armollinen itselleen, kun vieressä ammattiurheilija treenaa tuleviin kisoihinsa. Aika moni yksilö ja ryhmä valitsee personal treiner ohjaajan liikunnan tehostamiseksi. Yksilöllisen työskentelyn mallit voi siirtää itsenäiseen voimisteluun niin salilla kuin kotona. Fysioterapeuttien korkea ammattitaito on ratkaisevan tärkeä. Omaa motivaatiota ja asennetta tarvitaan. IDEALFIT-toiminnan kokonaisuuden merkitys lienee olennaisinta.
Aarno Huhtala